Wettelijk kader en doel
Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om bij elke overdracht van een gebouw, gebouwd vóór 2001, een asbestattest op te nemen in het compromis en de notariële akte. Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw van vóór 2001 verplicht een asbestinventaris in bezit hebben.
Bij renovaties kan een asbestinventaris van groot belang zijn. Asbest komt in vele materialen en vormen voor, waarvan alleen de bekendste zoals leien en golfplaten algemeen herkend worden. Het kan echter overal in huis aanwezig zijn. Laat een asbestattest opmaken om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en mens en milieu te beschermen tijdens de werkzaamheden.
Voor wie
Particulier
U wenst uw woning, gebouwd vóór 2001, te verkopen? Dan bent u verplicht een asbestattest over te dragen aan de nieuwe eigenaar.
Bent u van plan uw woning eigenhandig te renoveren? Gebruik dan het asbestinventarisattest als tool om uzelf en uw omgeving te beschermen tegen de gevaren van asbest.
Uw woning slopen en heropbouwen? Mogelijk komt u in aanmerking voor de sloop- en heropbouwpremie. Ook hier hebt u een asbestinventaris nodig om deze premie aan te vragen.
Aannemers
Sinds 16 maart 2006 is elke aannemer verplicht om vóór de aanvang van sloopwerken of totaalrenovaties een destructieve asbestinventaris te laten opstellen. Helaas wordt deze regel in de praktijk nog niet altijd nageleefd, waardoor werknemers uit de bouwsector nog te vaak onbewust in contact komen met asbest.
Wij begrijpen hoe vervelend het is wanneer een asbestinventaris onvolledig blijkt te zijn. Dit kan leiden tot extra kosten die u als aannemer moet dragen of een slechte indruk bij uw klant. Bij Duodecim zorgen we ervoor dat elke destructieve inventaris grondig en uitgebreid wordt opgesteld, zodat u een betrouwbare basis heeft voor de opmaak van een bestek.
Werkgever
Elke werkgever is volgens de Codex Welzijn op het werk verplicht om een asbestinventaris te hebben voor alle gebouwen waar werknemers werken. Dit houdt in dat er een onderzoek wordt uitgevoerd, eventueel met staalnames, naar de materialen in de gebouwen en de aanwezige machines en werkmiddelen. Zo weten werknemers waar asbest aanwezig is en kan er een effectief preventiebeleid worden opgesteld.
Onze expertise
Naast een uiterst zorgvuldig onderzoek en gedetailleerde beschrijving van de aangetroffen asbestmaterialen, kan u bij ons rekenen op expertise op basis van jarenlange praktijkervaring in de asbestverwijderingssector.
Bij DUODECIM staan we garant voor een volledig attest, gekoppeld aan knowhow en advies die enkel in de praktijk kan vergaard worden.
Veiligheid
Voor ieders gezondheid wordt veiligheid hoog in het vaandel gedragen. Zo zullen stalen enkel worden genomen op voorwaarde dat dit kan gebeuren zonder vrijgave van potentiële asbestvezels.
Nauwkeurig en bedachtzaam
Elke staalname wordt genomen op een relevante plaats, maar steeds zo min mogelijk zichtbaar en in samenspraak met de klant. Kleine herstellingen na staalname zijn mogelijk.
Asbestveilig Vlaanderen 2040
“Asbestveilig Vlaanderen 2040”: dat is de doelstelling van de Vlaamse Overheid. De eerste stap om dit te kunnen realiseren is het in kaart brengen van alle aanwezige asbest in onze Vlaamse gebouwen.
De levensduur van de meeste astbesthoudende materialen loopt stilaan op zijn einde waardoor het risico op de vrijgave van asbestvezels steeds groter wordt. Met het “Actieplan Afbouwbeleid” pakt OVAM deze gezondheidsrisico’s aan om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te kunnen verklaren.
Actieplan Afbouwbeleid
23/11/2022: Startdatum verplicht asbestattest bij de overdracht van gebouwen.
01/01/2032: Elke eigenaar van een gebouw van voor 2001 beschikt over een asbestattest.
01/01/2034: Alle daken en gevels uit asbestcement werden verwijderd.
01/01/2034: Alle losgebonden asbesttoepassingen werden verwijderd.
01/01/2040: Alle andere asbesttoepassingen in slechte staat werden verwijderd.